!“Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helâl ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara 168. Ayeti Kerime) “Allah yolunda sefer yapmış üstü başı tozlanmış bir adam, ellerini göklere uzatarak; Ya Rab, ya Rab! diye yalvarıyor. Hâlbuki onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böylesinin duası nasıl kabul edilsin?” (Müslim 1686 Nolu Hadisi Şerif)
İslami kurallara uygun, helal sertifikalı kesim ile güvenle tüketebileceğiniz lezzetler sunuyoruz. Erpiliçi olarak, tüm ürünlerimiz İslami usuller çerçevesinde, uzman gözetiminde hazırlanır.
Erpiliçi Helal Tavuk, sağlıklı ve doğal besinler ile beslenen tavuklarıyla sofralarınıza kalite getiriyor. Katkı maddesiz, doğal yemlerle beslenen tavuklarımızla hem lezzeti hem sağlığı ön planda tutuyoruz.
Kesim sonrasında kanın tam boşalması için kafanın kopartılmaması gerektiğini Kesim Anındaki Şartlar bahsinde incelemiştik. Bununla beraber hayvanın kanının kendiliğinden tam olarak boşaldığından emin olunmadan ikinci bir sürece hemen geçilmemesi bir müddet boşaltım havuzunda hayvanın bekletilmesi önem arz etmektedir.
Endüstriyel şartlarda yolum işlemi meşakkatlidir. Tavuğun derisi belli bir sıcaklığa çıkartılmadan tüylerin yolunması derinin parçalanmasına sebep olmaktadır. Bu da nihai tüketicinin arzu etmediği şeylerden biridir. Başı kesilmiş olan tavuk, tüyleri rahat yolunsun diye ıslatmaya tabi tutulur. Buna sulu yolum, ıslatmadan olana da kuru yolum denilmektedir.
Her iki yolma usulünde de kesilen tavuğun üzerinde dışkı ve kan bulaşığı vardır. Bunların temiz suyla yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Sulu yolma sisteminde kesilen tavuk, bağırsak ve midesindeki pisliklerle beraber sıcak suya sokulmakta ve tüylerinin deriden kolayca çıkabilmesi için belli bir müddet bekletilmektedir. Bu suyun kaynar olması durumunda deride ve ette gözenekler oluşarak necasetler ete nüfuz eder ve bu durumda et yenilmez bir hale gelir.
Bu sebepten Erpiliç, tüylerin kolay yolunabilmesi için Aeroscalder adı verilen buharlı yolum sistemi kullanmaktadır.
Kesen kişide aranan şartlar bahsinde hayvanların müslüman bir kasap tarafından kesilmesi hususunu detaylıca incelemiştik.
Besmele ile kesim helal tavuk şartlarının temelini oluşturan şartlardan biridir. Bunu detaylı olarak Kesen Kişide Aranan Şartlar bahsinde işledik.
Hayvanı keserken kanın tamamen vücuttan çıkması için kafanın kopartılmaması gerekir. Kafa koptuğu zaman sinir sistemi felç olacağından kan istenildiği gibi boşalmaz bu da hayvan etinden kerahete sebep olacaktır.